Een uniek Koningshorloge in een 24 krt. vergulde rijksappel, bezet met 31 synthetische edelstenen en daarboven op een kruisje. Het stelt de wereld voor. Sinds de inhuldiging en eedaflegging van Koning Willem I der Nederlanden, op 21 september 1815, heeft de rijksappel bij alle volgende inhuldigingen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bij de andere regalia op de credenstafel gelegen. Zo ook op 30 april 2013 bij de inhuldiging van Koning Willem Alexander. Willem van den Berg heeft dit symbool uit de koninklijke regalia verwerkt in het design waardoor het geheel een koninklijke uitstraling krijgt.
Koning George I van Groot-Brittannië en Ierland
Als inspiratiebron heeft gediend, de voorstelling op de wijzerplaat van een horloge uurwerk van Wm. Holloway in London, dat gemaakt is toen Koning George I van Groot-Brittannië en Ierland (22 okt.1714 - 11 juni 1727) de troon besteeg.
Hierop zien we een kroon die gedragen wordt door 2 personen. Een draagt de kandelaar met kaars als symbool voor verlichting, de andere draagt een zwaard als symbool voor gerechtigheid. Onder de kroon staat de letter “G” (George). Boven de datum is de signatuur weggevijld. In de pilaren van het uurwerk zijn een kroontjes verwerkt met daar onder Romeinse cijfers “II en X” met daar tussen een grote “X”. Het stelt de datum van de inauguratie op 20 oktober 1714 voor. (2 x 10/10e maand).
Koning Willem Alexander
Ter herinnering aan de troonswisseling van Koningin Beatrix en Willem Alexander is in het horloge een rosé gouden rotor gemaakt met daarop een handgravuren dat het verhaal van de troonswisseling uitbeeldt. Prinses Beatrix wuift hier en draagt de kroon over aan Koning Willem Alexander die de scepter draagt. Onder de kroon is het monogram “WA”. Voor hen ligt de rijksappel op een kussen met koord met daaronder de datum “30 april 2013”.
“HET KONINGSHORLOGE”
MEESTERWERK
Koningshorloges zijn zeldzaam. Tijd ontbreekt om voor de inhuldiging een horloge te bouwen. Het historische belangrijke uurwerk van Wm. Holloway uit London is dan ook zeer bijzonder en van museale kwaliteit. Willem van den Berg heeft een 300 jaar oud verhaal herhaald en maakt hiermee een persoonlijk meesterwerk. Het past in een eeuwenoude traditie van de meester-uurwerkmakers die verhalen willen vertellen. “Bewust van het unieke moment van deze troonswisseling, heeft mij doen besluiten om, net als Wm. Holloway in 1714, een herinneringshorloge te maken dat een historische waarde in zicht draagt met koninklijke allure. Het maakt reeds deel uit van onze vaderlandse geschiedenis!” (Willem van den Berg MNGG)HET
De handgemaakte wijzerplaat is in de 18e eeuwse stijl vervaardigd naar voorbeeld van het antieke uurwerk. De emaillen cijfers in de wijzerplaat zijn in twee kleuren met champlevé emaillen techniek vervaardigd, de Romeinse cijfers in koningsblauw- en de rest in zwart- emaillen. In de gouden wijzers is het andere symbool uit de regalia verwerkt, de Kroon. Het horloge wordt geplaatst in het midden van de rijksappel die op een gestileerd rood “kussen” rust. Onderaan bij het goudkleurig koord zijn 4 vergulde leeuwen gemonteerd waarop het geheel rust.